Frågor och svar om NQD Smartwall

Här får du svar på dina frågor om NQD Smartwall. Klicka på frågan så visas svaret.

Måste bakgrundsväggen målas innan man monterar Smartwall?

Smartwall är konstruerad för att permanent vidhäfta mot många olika målade ytor. Vi rekommenderar att du färdigmålar väggen som skall förnyas i en matchande färgkod, viktigt är att du låter färgen härda ordentligt, minst 3-4 veckor innan installationen av din Smartwall. Mestadels väljs svart som bakgrund till samtliga produkter.  

Kan jag installera Smartwall på vilket underlag som helst?

Smartwall är konstruerad att fästa på många olika målade, torra, rena, sprickfria ytor, som  är fria från ojämnheter. Vi avråder från installation på betongväggar då dessa oftast har en för varierande fukthalt. 

Jag är osäker på fuktigheten i väggen, hur går jag tillväga?

Smartwall är av solid trä denna lamell påverkas konstant av fukt. Monteringsytan får inte överstiga 9% i fuktighet ej heller får rumstemperaturen understiger 15 grader, då avråder vi installation. Finns osäkerhet så rekommenderar vi en fackman som mäter väggen. komihåg att en fuktigare yta bidrar till att lamellerna sväller mer än normalt, även om de monteras med ett montagelim. 

Kan man installera Smartwall samma dag som man fått hem den från varuhuset?

Nej, lamellerna skall acklimatiseras i obrutet paket minst 36 timmar i det rum som dom skall installeras i. Se även till att väggens grundmålning har härdat i minst 3-4 veckor innan installation sker. Se till att under och efter installation skall rummet hålla en jämn temperatur och luftfuktighet för bästa resultat. 

Kan man montera Smartwall utomhus?

Smartwall är endast lämpad att monteras i en inomhusmiljö i klimatiserade förhållanden.

Kan man montera Smartwall i ett uterum som är inglasat?

Smartwall är endast lämpad att monteras i en inomhusmiljö i klimatiserade förhållanden, om luftfuktighet och rumstemperatur håller sig inom rekommenderade värden så går detta utmärkt. 

Hur lång tid efter att jag målat min vägg kan jag installera Smartwall?

För bästa resultat se till att färgen har härdat ordentligt, minst 3-4 veckor vilket är normalt, men är du osäker kontakta färgtillverkaren för svar. Vi rekommenderar därför minst 4 veckor efter målning för att vara på den säkra sidan. 

Jag funderar på att montera Smartwall bakom diskbänken, har ni några tips hur jag skall tänka gällande vatten?

Det går absolut att montera Smartwall bakom diskbänken, vi rekommenderar att man monterar en härdad glasskiva på som både är lätt att rengöra samt så skyddar Smartwall mot vatten. 

Jag vill ta bort min Smartwall men är rädd att skada bakomvarande vägg, hur går jag tillväga för att inte skada väggen?

Tejpen är så pass kraftig att bakomvarande vägg i de flesta fall tyvärr kommer att skadas. 

Kan man montera Smartwall både horisontellt, lodrätt och diagonalt?

Ja du kan sätta Smartwall precis som du vill på en lodrätt vägg. 

Hur städar man sin Smartwall?

Du kan enkelt städa din Smartwall med en Bona Microfiber Dustingpad, använd INTE vatten eller rengöringsmedel. 

Om jag får en skada på min Smartwall, hur skall man laga den?

Att laga sin Smartwall kan vara svårt. Beroende på skadans art så kan man försöka laga den med silikon/spackel för att efterlikna en kvist eller byter man ut lamellen mot en ny. 

Om Smartwall inte fäster optimalt mot underlaget, hur kan jag åtgärda det?

Om väggen varit smutsig eller har haft ett lager av ”fett” av något slag, eller nikotin så bör man tvätta ytan med tvättnafta eller liknande och sedan låta det torka. Eftersom tejpen troligen utsatts för smuts/fett kan detta sannolikt påverkat vidhäftningen. Har tejpen exponerats för luft så rekommenderas lamellen att bytas ut alt limmas för att säkerställa att den sitter. Glöm inte att använda Smartroller när du monterar Smartwallen. 

Om man behöver mindre material än ett paket, kan man köpa lösa lameller?

Nej, det går inte köpa lösa lameller. 

Kan man montera Smartwall i taket?

Nej, Smartwall är anpassad för att monteras på en lodrät vägg. Önskar man montera denna i tak så är tippset att använda nubb eller montagelim. 

Måste man använda en Smartroller?

Smartwall skall fästas med hårt tryck, Smartroller är en roller speciellt framtagen för att montera Smartwall med hårt tryck.  

Skall det vara sprickor och kvisthål i lamellerna?

Smartwall är en rustik produkt framtagen med naturliga kvistar, kvisthål och sprickor. Detta är en del av produktens design för att skapa en känsla av naturligt trä. Du kan enkelt såga bort delar som du inte önskar installera.  

Jag skulle vilja montera en tv på min Smartwall, går det?

Ja, tänk på är att förborra hålen där skruvarna skall sitta för att lamellerna inte skall spricka. Smartwall är 4mm tjock så monteringen skall göra igenom och förankras i bakomvarande väggmaterial.